DVD 132 min. IMDB 8.2
12 and over
V for Vendetta
 (2005)
In verzameling
#554

Gezien:
Ja

Eigenaar:
Frans

Locatie:
DVD Box 2
Sci-Fi
USA  /  English

Natalie Portman Evey Hammond
Hugo Weaving V
Stephen Rea Inspector Eric Finch
Stephen Fry Gordon Deitrich
John Hurt Chancellor Adam Sutler
Tim Pigott-Smith Creedy
Rupert Graves Dominic
Roger Allam Lewis Prothero
Ben Miles Dascomb
Sinéad Cusack Delia Surridge

Regisseur James McTeigue
Producent Grant Hill; Joel Silver
Schrijver Alan Moore; Andy Wachowski

A shadowy freedom fighter known only as "V" uses terrorist tactics to fight against his totalitarian society. Upon rescuing a girl from the secret police, he also finds his best chance at having an ally.

In this obscure and Gothic tale, adapted from Allan More's graphic novel, one attractive girl, Evey (Natalie Portman) gets involved accidentally in a terrorist attack, perpetrated by a masked and megalomaniac character, V (Hugo Weaving). V is following the same steps of Guy Fawkes, a sort of terrorist of the XVII century, who wanted to blow up the English Parlament in London. However, in the present time, the Orwellian London lives under the fascist government of chancellor Adam (John Hurt), and V will fight against his regime, using the power of powder, blowing up important buildings. Evey will be chased by the secret police, thinking that she's the accomplice of V, who will accomplish Fawkes' mission of destroying the Parlament on the 5th of November, in this mixture of The Phantom of the Opera, George Orwell's 1984 and Batman.

Remember remember
The 5th of november
the Gunpowder Treason and Plot
I can think of no reason
why the Gunpowder Treason
should ever be forgot.

Van dit rijmpje bedient de gemaskerde verzetsheld V zich in V for Vendetta. Hij refereert hiermee aan de Gunpowder Plot, die in 1605 plaatsvond in Engeland. Guy Fawkes, een lid van een katholieke rebellengroep, had zich verschanst onder het Parlementsgebouw met een doos dynamiet. Hij werd verraden en berecht, en naar goede gewoonte van die tijd publiekelijk verhangen. Dat doen ze in Iran nog steeds, en wel voor minder. V for Vendetta speelt zich af in de toekomstige tijd, maar de maatschappij met schrikbewind zoals neergezet in deze thriller lijkt sterk op de dictaturen in de Arabische wereld.

Amadihnejad... pardon, Sutler
De grondlegger van V, Alan Moore, tekende de strip begin jaren 80, toen de kritische focus voornamelijk op de eigen regering lag. Moore schetst een denkbeeldige toekomst van Groot-Brittannië onder tirannie van kanselier Sutler (John Hurt). Er is een omvangrijk geheim politieapparaat, en het volk wordt via propaganda gevoerd met onzin zodat Sutler als de stevige leider aan het roer kan blijven staan. Kritische journalistiek bestaat natuurlijk niet, en boeken, muziek en andere culturele dan wel wetenschappelijke uitingen die het volk tot nadenken zetten, worden streng gecensureerd. Amahdinejad... pardon Sutler, verzint vijanden zoals Israel... pardon, virussen en dergelijke waartegen alleen hij zijn onderdaantjes kan beschermen. Zijn holle retoriek over woeste vijanden alom toetert hij regelmatig door luidsprekers die op elke staathoek zijn aangebracht.

Solo rebel
V laat zich niets wijsmaken, en voert solo zijn eigen rebellie tegen de dictatuur van Sutler. Hij draagt een masker gemodelleerd naar Guy Fawkes, zijn gezicht krijgen we nooit te zien. Op een avond redt hij Evey (Natalie Portman) uit de handen van Fingermen, de geheime politie die net als in genoemde dictaturen bestaat uit mislukte lowlifes die in hun nieuwe functie hun macht ten volle kunnen exerceren. V neemt Evy mee naar zijn huis, dat tot de nok toe is gevuld met verboden fruit als kunst, literatuur, muziek en artefacten. Onder zijn handen groeit de jonge Evey uit tot een zelfverzekerde jonge activiste - die we hopelijk nog in een sequel te zien gaan krijgen.

Brullend tirannetje
Ondertussen heeft een van Sutlers officials, Finch (Stephen Rhea) de opdracht gekregen om V te vangen. Maar terwijl hij naar sporen zoekt om achter V's schuilplaats te komen, ontdekt hij geheimen die indertijd leidden tot de verkiezingswinst van Sutler. Het is een bloedspannende plot die stukje bij beetje wordt ontrafeld. Finch, die als een van de 6 officials van Sutler sowieso al zijn twijfels had bij dat brullende tirannetje, krijgt naarmate hij meer ontdekt een gestaag groeiende afkeer van Sutler. En hij is niet de enige: zoals V al trefzeker opmerkt "people should not be afraid of their governments, governments should be afraid of their people".

Bomaanslag
Saillant detail. Tijdens de opnamen van V werden in Londen de metro's opgeblazen en meer dan 50 burgers de dood ingejaagd door mensen die zich 'verzetten'. Helaas is hier weinig info over in de tweede disk vol extra's. Maar voor een thriller met zo'n ernstig politieke (en actuele) lading is er veder niet bezuinigd op achtergrondinformatie en toelichting. V staat als film natuurlijk als een huis, al is het nét iets te gratuit om het Sutleriaanse regime op dat van Hitler te laten lijken, snor incluis. Een tulband was actueler geweest. Leek het in de jolly eighties er nu echt op dat wij hier in het westen die kant op zouden gaan, of zat Moore nog steeds met ons eigen vernielde continent in het hoofd en was hij gewoon behoedzaam? Dat is mogelijk, en zijn 'geloof niet alles wat je te horen krijgt'-theorie is natuurlijk koren op de molens van de Wachowski-broeders, die met hun Matrix al een niet geringe deur intrapten. Dat zij wederom entertainment hebben weten te maken van een diepgaand politiek-filosofisch vraagstuk, is een prestatie

Editie gegevens
Regio Any Region
Scherm Verhouding 1.85 Anamorphic
Ondertitels Dutch
Geluidssporen DD 5.1
Lagen Enkelzijdig, Enkellaags
Aantal Disks/Banden 1
Persoonlijke Gegevens
Aanschafdatum 27-7-2006
Aanschafprijs € 2,50
Winkel Newsgroup DVD5
BOX pos B2-195/169
Koppelingen IMDB