DVD 30 min. IMDB 8.1
6 and over
Floris
 (1969)
In verzameling
#575

Gezien:
Ja

Eigenaar:
Frans

Locatie:
Huiskamer
Adventure
Netherlands  /  Dutch

Rutger Hauer Floris van Rozemond
Jos Bergman Sindala
Ton Vos Wolter van Oldesteijn
Hans Culeman Maarten van Rossem
Tim Beekman Sergeant
Hans Boskamp Lange Pier
Diana Dobbelman Gravin Ada van Couwenberg (as Diane Marlet)
Ida Bons Viola
Hans Kemna Govert
Henk Admiraal

Regisseur Paul Verhoeven
Producent Max Appelboom
Schrijver Gerard Soeteman

Floris is een Nederlandse televisieserie, geschreven door Gerard Soeteman, en geregisseerd door Paul Verhoeven. De hoofdrollen werden gespeeld door Rutger Hauer (Floris), en Jos Bergman (Sindala). De twaalf zwartwit-afleveringen werden in 1969 uitgezonden door de NTS, en zijn nadien diverse malen herhaald.

Episode 1: Het gestolen kasteel (5 October 1969)
Episode 2: De koperen hond (12 October 1969)
Episode 3: De zwarte kogels (19 October 1969)
Episode 4: De man van Gent (26 October 1969)
Episode 5: De drie narren (2 November 1969)
Episode 6: De harige duivel (9 November 1969)
Episode 7: De vrijbrief (16 November 1969)
Episode 8: De alruin (23 November 1969)
Episode 9: Het brandende water (30 November 1969)
Episode 10: De wonderdoener (7 December 1969)
Episode 11: De Byzantijnse beker: Het tournooi (14 December 1969)
Episode 12: De byzantijnse beker: De genezing (21 December 1969)

Tot het maken van de serie werd in 1967 besloten door Carel Enkelaar, directeur van de NTS. Enkelaar zag dat de Britse serie Ivanhoe, de Franse serie Thierry la Fronde en de Vlaamse serie Johan en de Alverman, die alle in de Middeleeuwen speelden, veel succes hadden. Hij vond dat Nederland ook een dergelijke televisieserie moest hebben en gaf dramavertaler Gerard Soeteman opdracht met een voorstel te komen. Deze schreef toen een scenario voor een serie over een ridder en een fakir, Floris en de Fakir genaamd.
Een opvallend punt is dat in de serie de Bourgondiërs als helden worden afgeschilderd en hun vijanden (Gelre en Lange Pier) als immorele schurken en veroveraars, terwijl zij juist voor hun eigen vrijheid tegen de Bourgondische veroveraars vochten. De opnamen vonden plaats in 1968; voor een groot deel op Kasteel Doornenburg en daarnaast onder meer op Kasteel Hernen, Slot Loevestein, en in Gent en Brugge. Hoewel Soeteman een scenario had geschreven met twee gelijkwaardige hoofdrolspelers, raakte Jos Bergman al snel overvleugeld door Rutger Hauer.

Regisseur Verhoeven kreeg van producent Max Appelboom de vrije hand, en overschreed het budget met 300 procent, tot ongenoegen van de NTS die de faciliteiten sterk versoberde en tenslotte de opnamen liet stoppen. De aflevering De Roek werd in twee delen gesplitst om de serie te kunnen afsluiten. Het beoogde dertiende deel is nooit gemaakt. Wel volgde nog een making of documentaire. Ook een vervolgserie mocht niet worden gemaakt.

De twaalf afleveringen werden uitgezonden van 5 oktober tot en met 21 december 1969. De eerste aflevering trok 2.790.000 kijkers; de derde aflevering ruim 3,5 miljoen kijkers. Floris was in 1969 het best bekeken programma op de Nederlandse televisie. Er verschenen Floris-boeken, Floris-strips, en een Floris-langspeelplaat. Floris vormde ook het begin van de succesvolle samenwerking tussen Verhoeven, Soeteman, en Hauer, zoals die onder meer gestalte kreeg in Turks Fruit (1973) en Soldaat van Oranje (1977).
Floris werd in Nederland opgevolgd door de Britse serie Catweazle.

In 1975 werd een Duitse remake van de serie gemaakt onder de titel Floris von Rosemund. Rutger Hauer speelde opnieuw de hoofdrol. De rol van fakir werd gespeeld door de Duitse acteur Derval de Faria. De regie was van Ferry Radax.

In de documentaire De Ridder en de Fakir (1999) van Paul Versteegen blikken de belangrijkste betrokkenen terug op de serie. Cameraman Ton Buné vertelt hoe hij de kersverse regisseur Verhoeven het gebruik van het klapbord moest leren.

In 2004 was de premiére van een speelfilm over de kleinzoon van Floris, onder regie van Jean van de Velde. Deze film heet eveneens Floris. In de film zijn oude beelden uit de televisieserie te zien.

Editie gegevens
Regio Any Region
Geluidssporen DS
Lagen Enkelzijdig, Enkellaags
Aantal Disks/Banden 3
Persoonlijke Gegevens
Aanschafdatum 3-8-2006
Aanschafprijs € 7,50
Winkel Kopie
Conditie New
Koppelingen IMDB